Hur fungerar bilkylsystemet?

- 2021-07-15-

Kylsystemet för moderna bilar är ganska enkelt. Kanalnätverket bär flytande frostskyddsmedel / kylvätska runt de hetare delarna av motorn. Kylvätskan pressas runt kanalen av vattenpumpen. Termostaten förhindrar att kylvätskan flyter tills motorn är tillräckligt varm. Gummislangen transporterar kylvätskan från motorn till kylaren, liksom värmekärnan, som i grunden är en mindre kylare under instrumentbrädan.
Kylaren använder extern luft och en fläkt för att kyla vätskan i systemet, medan värmekärnan använder värme från kylvätskan och fläkten för att värma upp luften i bilen.
För att snabbt värma upp den kalla motorn är den utrustad med en termostat. När det är kallt begränsar termostaten flödet av kylvätska för att förhindra att det kommer in i kylaren. När motorn når temperaturen öppnar termostaten och kylvätskan kommer att strömma genom hela systemet. Termostater, kopplingar eller elektroniskt styrda kylfläktar arbetar tillsammans för att hålla vattnet vid en optimal temperatur. Det är därför termometern ska förbli relativt stillastående när din bil är uppvärmd.